Blog
Share:

Souboj o Šímův obraz a nový rekord Načeradského v 88. aukci

24/6/2022

Nedělní 88. aukci exkluzivního výběru výtvarného umění vévodilo dílo Josefa Šímy "Fúze světla". Včetně aukční provize přišel vítěze na 12,7 milionu korun. Celkem sběratelé koupili téměř 80 procent nabízených položek, dohromady za 50,8 milionu korun.

88. AUKCE EXKLUZIVNÍHO VÝBĚRU VÝTVARNÉHO UMĚNÍ a MIMOŘÁDNÁ NABÍDKA SVĚTOVÉHO KINETISMU - 19/6/2022

Měl to být souboj dvou velkých jmen a jejich významných poválečných děl. Na startovní čáře naší nedělní 88. aukce obrazy Fúze světla od Josefa Šímy a …a další láhev rumu! od Toyen dělilo  bez aukční provize jen 400 tisíc korun. Nakonec se ale zájemci museli poprat jen o Šímův obraz, jehož vyvolávací cenu zvedli o 21 procent na konečných 12,69 milionu korun včetně provize. Obraz od Toyen si nový majitel odnesl už za vyvolávací cenu 10,05 milionu korun.

Šíma pojal Fúzi světla jako svou typickou „mentální krajinu“, v níž oko diváka ještě rozeznává zbytky obrysů země, které se stávají součástí důmyslné geometrické „hry“ protínajících se přímek paprsků a pětiúhelníků světelných reflexů. Stala se pátým nejdražším autorovým obrazem, které prošly tuzemskými aukcemi, a nejdražším Šímovým poválečným obrazem. V letošním TOP 10 drží osmou příčku.

Dílo Toyen se i za vyvolávací cenu zařadilo na 11. místo aukčního žebříčku. Konečná cena je jedna z nejvyšších za poválečnou Toyeninu malbu na domácím trhu. 

Celkem účastníci aukce za 137 prodaných položek zaplatili 50,77 milionu korun. Úspěšnost 79,2 procenta zůstala jen lehce pod průměrem aukčního domu 1. Art Consulting z posledních pěti let. V průměru se jedno dílo prodalo za 370 603 korun. V TOP 10 nedělní aukce je i jeden autorský aukční rekord. Za dílo Totemy od Jiřího Načeradského zaplatil vítěz dražby 780 tisíc korun. Vyvolávací cenu zvednul finálním příhozem o 81 procent. Padlo tak devět let staré Načeradského maximum. V roce 2013 se dílo Běžci Chataway and Pirie prodalo za 720 tisíc korun. Pokud by se ovšem do tohoto žebříčku promítla inflace, pak by mu stále Běžci vévodili. Po započítání spotřebitelské inflace od roku 2013 by nyní mělo dílo hodnotu 905 tisíc korun.

Z nejdražší desítky dosáhly na zajímavé ceny v kontextu předchozích prodejů také Hugo DemartiniAlbert Gleizes a Jaroslav Serpan. Demartiniho Projekt II. z roku 1969 je s cenou 1,38 milionu korun čtvrté nejdražší autorovo dílo, přestože se vydražilo jen za vyvolávací cenu. Gleizesův Podvečer v Talmas u Amiensu je s cenou 660 tisíc korun třetí nejdražší autorovo dílo. I tento obraz se prodal hned za vyvolávací cenu. Naopak Serpanův Mustasostoon z roku 1956 se vyšplhal na téměř čtyřnásobek vyvolávací ceny a s cenou 574 tisíc korun je druhým nejdražším autorovým dílem.

Dražitelé v průměru zvedli vyvolávací ceny o 25 procent. Ve srovnání s jiným letošními top aukcemi se drželi spíše při zemi. Svědčí o tom i fakt, že čtyři z deseti nejdražších děl se prodaly hned za vyvolávací cenu a u jednoho narostla cena pouze o 4 procenta.

Nejvíce zvedli cenu díla Park od Zdeňka Sklenáře. Konečná cenovka 180 tisíc korun byla sedmapůlkrát vyšší než vyvolávací cena a mezi Sklenářovými kresbami draženými na českém trhu se dílo umístilo na pátém místě. Na více než pětinásobek vyvolávací ceny se dostala také Plastika od Miloslava Hotového s cenou 228 tisíc korun, což je dosavadní autorovo maximum.

Do aukce se kromě účastníků v sále a na telefonu zapojili také dražitelé připojení přes internetovou platformu livebid.cz. Vydražili 53 procent všech prodaných položek, za které utratili 13,5 milionu korun, tedy 27 procent celkového obratu aukce. Uspěli zejména u levnějších děl. V průměru za jednu položku zaplatili necelých 187 tisíc korun, což bylo třikrát méně než dražitelé na sále či na telefonu. Nicméně z TOP 10 koupili dražitelé přes internet čtyři díla, včetně aukční čtyřky - Projekt II. od Huga Demartiniho -, která vítěze přišla na 1,38 milionu korun.

text: STUCHLÍK JAN // ART+

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili 88. aukce exkluzivního výběru výtvarného umění, těšíme se na další spolupráci a příští aukční setkání, které plánujeme na říjen tohoto roku. A novým majitelům gratulujeme k přírůstkům ve sbírkách.

Share: