Blog
Share:

Předaukční prohlídka v Topičově salonu byla zahájena

18/3/2021

Vážení přátelé, milovníci umění – 8. 3. 2021 BYLA ZAHÁJENA PROHLÍDKA.

Dnešním dnem jsme dokončili instalaci uměleckých děl, a tak zahájili naši 83. předaukční prohlídku. Vzhledem k vládním proticovidovým opatřením si také mimopražští mohou po telefonické nebo emailové domluvě sjednat schůzku v prostorách našeho sídla: Galerie Topičův salon, Praha 1, Národní 9. Budeme vám k dispozici každý den, včetně víkendů a svátků, mezi 10.00 – 18.00 hodinou, až do dne samotné aukce 28. března. 2021.

83. aukce společnosti 1. Art Consulting představí díla více než 170 předních českých i zahraničních autorů. Aukce bude zahájena krásným plátnem Antonína Chittussiho „Přístav v Dalmácii“ a bude postupovat přes velkolepá díla Vojtěcha Hynaise „Vanitas“, 1897, Jana Preislera „Česání jablek“ (1909); k expresivnímu plátnu dramatického rukopisu Karla Černého „Vesnice nad řekou“ (1938). Skvělým unikátem této aukce i je jedna z nejranějších prací Otakara Kubína, socha „Francouzský dělník zpívající hněvné písně o svobodě“ z roku 1908. 

Významné místo v této aukci představuje rovněž dílo Jana Zrzavého „Ulice v Locronanu“ (1937). Jedná se o mimořádně silnou a sběratelsky cennou práci, v níž vizuální poetika Jana Zrzavého dosáhla zcela nepochybně svého vrcholu. Jednou z nejvýraznějších a snad nejexkluzivnějších položek aukce je surrealistické plátno Jindřicha Štyrského „Metamorfóza“ (1937). Dílo pochází ze skvělé provenience – osobní sbírky Marie Čermínové (Toyen), bylo mnohokrát publikováno a vystavováno. Práce představuje jednu z nejzásadnějších a vůbec nejslavnějších děl Štyrského. 

Z generačně mladších umělců jsou v naší březnové 83. aukci zastoupeny mimo jiné i exkluzivní kresby Káji Saudka, jenž sloužily k tvorbě autorových slavných komixových příběhů.  

Očekávat můžete i významné práce Stanislava Kolíbala; dále nevídané velkoformátové plátno Vladimíra Kokolii „Eva“; či působivé dílo Jana Merty „V jeho kůži (E.T.)“.

Unikátní položkou bude také významná předrevolučních práce konceptuálního umělce Jiřího Kovandy. Za zmínku jistě stojí i rozměrná grafika jedné z nejzásadnějších českých umělkyň 20. století Adrieny Šimotové „Břímě“.

Podstatnou roli v našich aukcích hraje, již tradičně, sekce zahraničních autorů, prostřednictvím které usilujeme o uvedení světového umění na český sběratelský trh.  
Velice nás těší, s jakým ohlasem a přijetím se tvorba zahraničních umělců na českém sběratelském poli setkala. Považujeme za velmi důležité, aby naše aukce nabízely díla těch, kteří se podíleli na utváření dějin světového umění. Mnoho českých autorů od nich ve své tvorbě, čerpalo.

V případě 83. aukce můžeme konkrétně zmínit například osobu a dílo Pola Buryho, který byl společně s Calderou u zrodu kinetického umění. Inspiraci v jeho práci nalezlo hned několik českých autorů, jako například Radoslav Kratina, Hugo Demartini, Zorka Ságlová nebo dokonce i Jaroslav Vožňiak. Ze zahraničních děl Vám aukce 83 kromě Buryho kinetického objektu, nabídne práce umělců italské avantgardy, konstruktivismu a op-artu: Franco Costalongy, Edoardo Landiho a Alebrta Biasiho. Dále jsou v nabídce zastoupeny dvě díla zakládajícího člena legendární skupiny GRAV, argentinsko-francouzského umělce Horacia Garcia Rossiho a velkolepé plátno jeho kolegy Jöela Steina.  

Rovněž se budete moci setkat s dílem světově uznávaného představitele algoritmického umění – Manfreda Mohra; dále autorem „irritating art“ – Ludwighem Willdingem; ikonickou prací člena skupiny ZERO – Bernarda Aubertina; prostorovou koncepcí Hanse Jörga Glattfeldra. Zcela poprvé se v naší aukci objeví i práce přední světové autorky geometrické abstrakce, francouzsky Ode Bertrand. Chybět nebude ani skvělé dílo rumunského konstruktivisty Dieta Saylra a dalších.

Věříme, že vás náš výběr potěší, obohatí a v uvedených dílech naleznete zalíbení a vášeň.  

Těšíme se na vás! V neděli 28. března, 2021 ve 13,30 hodin na 83. sálové aukci společnosti 1. Art Consulting Brno – Praha, v Topičově salonu v Praze, na Národní 9 ať už telefonicky, přes internet či osobně na předem sjednané schůzce. Jsme vám k dispozici pro sjednání osobní schůzky, rady či konzultaci.  

Kontaktujte nás emailem:  

praha@acb.cz  
brno@acb.cz  

nebo telefonicky:  

Praha +420 224 232 500  
Brno  +420 542 214 789  
Mobil +420 603 424 913+420 604 222 230  

S úctou Jiří Rybář – 1. Art Consulting, ředitel společnosti

Share: