Blog
Share:

Joseph Beuys 2021

12/5/2021

"pouze umění má sílu vytvořit sociální organismus, tak jako se přistupuje k realizaci uměleckého díla, proto každý jedinec bude umělcem a úplné umění bude sociální zákon budoucnosti..."

12. května uplyne rovných 100 let od narození Josepha Beuyse - kontroverzního německého umělce, učitele, pacifisty a aktivisty, který ovlivnil nadcházející generaci umělců 20. století i daleko za hranicemi své vlasti. 

Kdo byl a kdo je Beuys dnes? Jak nahlížet na jeho koncepci "sociální plastiky", ve které se může každý stát aktérem společenských změn? Jsme skutečně všichni sociální performeři, podílející se na modelování plastické demokracie a společnosti? Od března do konce října tohoto roku se konají rozmanité přednášky, diskuze, filmy, workshopy, performance, jejichž tématem nebude jen Joseph Beuys, ale i mnohé aspekty jeho tvorby, které jsou v současném světe velmi aktuální. Jsou to hlavně otázky ohledně rovnoprávnosti a násilí, otázky ekologie a globalizace, nebo otázky spojené s takzvaným "ekonomizováním umění". Stál o to, aby jeho tvorba byla intuitivně srozumitelná všem vrstvám veřejnosti, proto v centru jeho prací vždy stála otázka "Co je to umění".

Jeho "sociální socha" nyní ožívá v berlínském projektu "Beuys for Future", kde pozvaní umělci z celého světa v duchu Beuysových myšlenek vytvořili díla, která se zabývají klimatickou krizí a udržitelnými cíli OSN. V bratislavském Goetheo institutu Beuysovi věnují celý půlrok přednášek, filmů a diskuzí rozdělený do několika tématických oblastí. Goetheo institut pro Českou republiku věnuje Beyusovi tématický prostor na svém webu, kde shrnuje projekty, akce, články, odkazy a knižní publikace. BEUYS 100 // Goetheo institut

Joseph Beuys // Democracy Is Merry (Demokratie ist lustig) // 1973

Joseph Beuys // 7000 Oak Trees // 1982 // Documenta 7 - Kassel

Joseph Beuys // Coyote "I like America and America Likes Me // May 1974 // Living sculpture at the René Block Gallery New York

Share: