Blog
Share:

Svoji 82. sálovou aukci, uspořádala společnost 1. Art Consulting, již po druhé za přísných koronavirových opatření. Aukce úspěšně proběhla v neděli 25.10.2020 tradičně v Topičově salonu, pražské pobočce společnosti.

27/10/2020

V aukci bylo vydraženo 14 děl, za která museli jejich nový majitelé zaplatit částku vyšší než jeden milion korun. Sběratelé tak za jediné odpoledne nakoupili umění za více než 70 milionů korun. Celkově se na této aukci prodalo více než 80% dražených položek, což je v kontextu atmosféry a událostí posledních týdnů nadmíru příznivý výsledek.

Očekávaně byly nejúspěšnějšími díly aukce dva obrazy s jedinečnou historií. Oba prošli výstavami ve světoznámé galerii Der Sturm a vznikly v letech 1912 až 1914. 

Jednalo se v prvé řadě o rozměrný olej Otakara Kubína „Prorok“ z roku 1912-1914, který se stal i nejdražší vydraženou položkou aukce, kdy z vyvolávací ceny 5,5 milionu korun vystoupal až na částku 7,1 milionu. Jedná se o špičkové kubo-expresionistické Kubínovo dílo, jenž bylo až doposud známé pouze z reprodukcí katalogu ‚Der Sturm‘ a publikace ‚Od Muncha ke kubismu‘. 

Dílo „Prorok“ patří k sérii obrazů, dnes umístěných v Národní galerii Praha, „Postava I“ a „Postava II“

Druhým nejdražším obrazem byl „Kávový servis (Zátiší s koflíkem)“ od Emila Filly, pocházející z kolekce Nell Waldenové. Jedná o zlomové dílo, kdy autora přešel od kubo-expresionistické etapu a začal malovat ryze kubisticky. Plátno „Kávový servis (Zátiší s koflíkem)“ je vedený jako doposud nejstarší čistě kubistický obraz Emila Filly, kdy nabízený v aukci. Konečná cena za toto dílo dosáhla částky takřka 7,5 milionu korun. 

Pozoruhodný cenový nárůst zaznamenala i skvělá kvaš Františka Kupky „Okolo bodu – studie (Autour d’un point – étude)“  jenž se na aukci vydražila za částku 2,2 milionu. Unikátní a krásný obraz Josef Šímy „Modrá krajina – Světlo II / (Paysage bleu – Lumière II)“ byl pak nejúspěšnějším obrazem aukce z hlediska nárůstu ceny. Z vyvolávací ceny 3,3 milionů vystoupal na její dvojnásobek a nový majitel za ni nakonec zaplatil takřka 6,5mil.

S velkým zájmem dražitelů se setkala také díla světového umění. 

Pozoruhodný cenový nárůst mělo dílo Horacia Garcia Rossiho „0029“, které z vyvolávací ceny 120 tisíc dosáhlo kladívkové částky 240 tisíc korun. Rovněž práce Manfreda Mohra „P-169 Q“, počáteční ceny 90 tisíc opouštělo Salon s cenou 250 tisíc. Krásný nárůst proběhl i u díla Wolframa Ullricha, kde cena stoupla více jak o dvojnásobek – z původní vyvolávací částky 60 tisíc korun až na finálních 140 tisíc. Velký úspěch sklidilo i dílo Franca Cosatlongy; dále plátno Getulia Alvianiho; optokinetický reliéf Milana Dobeše; nebo rozměrný olej Jána Mančušky. 

Sílící zájem českých sběratelů a investorů o tvorbu světových výtvarníků nás velmi těší. 

„Tato aukce byla jak pro nás, tak i zároveň pro celý aukční a galerijní trh velmi zásadní. Vlivem vládních nařízení a opatření jsme byli nuceni, stejně tak jako naši kupci a sběratelé přenastavit celkový chod galerie. Takřka celou prezentaci uměleckých děl během předaukční výstavy přesunout do virtuálního světa internetu, ve kterém se nakonec i větší část aukce odehrála. Jednalo se o naprostý přerod klasické aukce, který jsem si ještě před rokem takřka nedokázal představit.

Samozřejmě mě velice těší řada nových rekordů a cenových nárůstů, ale největší radost mám ze stále se zvyšujícího množství zájemců o umění a sběratelů a samozřejmě také i z důvěry našich klientů. Cítím velký vděk a potřebu poděkovat všem, kteří se na aukci podíleli ať už na telefonech, internetu nebo přímo na sále, a hlavně všem sběratelům, kteří nepodlehli pesimismu dnešních dní a rozhodli se rozšířit své sbírky o další jedinečná díla z naší nabídky.“  říká Jiří Rybář, majitel aukční síně. 

Další informace a obrazový materiál Vám rádi poskytneme buď prostřednictvím našich webových stránek www.acb.cz, nebo přímo na adrese 1. Art Consulting Praha, Topičův salon, Národní 9, Tel.: +420 224 232 500; E-mail:  praha@acb.cz; Steinova vila, Barvičova 23/25, Brno, Tel.: +420 603 424 913, E-mail: :  brno@acb.cz

Share: