Blog
Share:

Svoji již 81. sálovou aukci uspořádala společnost 1. Art Consulting v Topičově salonu dne 21. června 2020 ve 13:30 hodin.

26/6/2020

Téměř 130 uměleckých děl v celkové, vyvolávací ceně okolo 30 milionů korun se prodalo, během aukce, za více jak 40 milionů. Což je na první „po-korona virovou“ sálovou aukci velkým úspěchem.

Nejdražší položkou aukce se stala rozměrná kresba Josefa Šímy Prázdno a vítr z roku 1954, která v aukci vystoupala z 2,26 milionu na téměř 4,4 milionu korun. 

Nejvýraznější cenový nárůst v aukci zaznamenala krajina Emila Filly z autorova raného období let 1906–1907. Cena díla vystoupala z původních 816 tisíc na 3,74 milionu korun a stala se tak druhou nejvyšší draženou položkou Fillova pre-kubistického období v aukční historii.

Nový aukční rekord byl stanoven u díla českého rodáka Milana Dobeše. Umělcův rozměrný Světelno-kinetický objekt, o velikosti 94 na 94 cm, z roku 1973, je doposud největším z Dobešových objektů, který kdy byl nabízen v aukci. Toto dílo dospělo k částce 1,85 milionu korun. Dosavadní Dobešovy práce dražené na českém či slovenském trhu dosahovaly hodnot ani ne polovičních.

Aukční rekord padl i v případě práce Stana Filka. Jeho dvoumetrová plechová Raketa 12 z roku 2005 se na aukci v Topičově salonu prodala za 420 tisíc korun. Dosavadní Filkovo aukční maximum bylo na českých aukcích o 60 tisíc korun nižší.

Stále větší oblibě se těší i tvorba světových výtvarníků. Pro aukci 81. padl rekord například u práce Ludwiga Wildinga, Stereo-objekt / STI 150/3, jenž byla doposud nejrozměrnějším dílem na uměleckém trhu. Jeho cena dosáhla na 1,4 milionu korun. Stejně tak i další špičková díla zahraničních umělců, jakými na aukci 81. byli – Joël Stein, Alberto Biasi, či Horacio Garcia Rossi – opustila Salon s výraznými cenovými nárůsty, což svědčí o sílícím zájmu a oblibě českých sběratelů o kvalitní zahraniční umění.

„Velmi pozitivně vnímám jak výši obratu, tak i sortiment zakoupených děl. Takřka jsme se dotkli nečekané hranice 50 milionů korun. Což odráží velmi dobrou náladu trhu s uměním a také touhu sběratelů dále rozšiřovat své umělecká portfolia. A to i v této těžké době. Pro mnohé se nově stal nákup uměleckých děl také vhodným a bezpečným investičním nástrojem. Osobně je pro mě tato aukce velmi zlomová a důležitá. Odráží totiž po několikaměsíční odmlce nejen touhu sběratelů sbírat umění, ale také se společně setkávat a o něm se bavit.“ říká Jiří Rybář, majitel aukční síně.

Share: