Blog
Share:

STANISLAV KOLÍBAL (1926)

24/3/2022

STANISLAV KOLÍBAL & KAREL ŠTĚDRÝ "PARALELY" - VILLA PELLÉ 22.3. - 13.5. 2022 // Pelléova 10, Praha 6

Pražská Villa Pellé v těchto dnech zve na výstavní setkání dvou umělců, které od sebe dělí dle data narození šest dekád a přesto sleduje umělecké i lidské směřování obou tvůrců podobné cíle. Kurátorem je Petr Volf a navštívit ji můžete až do 13. května. Nenechte si ujít stejně jako naši internetovou aukci Kolíbalových děl.

Stanislav Kolíbal (1926) je po desetiletí živou legendou a umělcem nezpochybnitelného mezinárodního významu. O šedesát let mladší malíř Karel Štědrý (1985) patří k předním osobnostem generace, která na českou uměleckou scéna vstoupila v průběhu první dekády 21. století. Ve své tvorbě reflektuje klasickou modernu, architekturu, ale také prvky pop kultury, jako jsou graffiti, hip hop, break dance či počítačové hry.
Oba umělci tak jsou příkladem velmi pestrého mezigeneračního dialogu, v němž se snoubí jak rozdílnost cest a zkušeností, tak shoda v základním etickém i estetickém směřování. Jak uvedl kurátor výstavy Petr Volf: „Jejich osobitá díla jsou založena na abstraktním pojetí, racionálním komponování a vyznačují se citlivostí vůči prostoru, do něhož jako autoři vstupují, (…).“

Oba umělci se nesetkají ve Ville Pellé poprvé. Když měl Stanislav Kolíbal v roce 2019 výstavu v československém pavilonu na bienále v Benátkách, Karel Štědrý byl tím, kdo mu byl při realizaci nápomocen. Sochaře pokládá za vzor cílevědomosti, neutuchající kreativity a umělecké pravdivosti, která vychází z pevných životních postojů.

V návaznosti na aktuální výstavu bychom vás také rádi pozvali na nadcházející internetovou aukci 1.ACB ve dnech 6.-7.4, kde najdete několik Kolíbalových prací.

Těšíme se na vás.

1.ACB

Share: