Blog
Share:

Kam v červnu v Praze? Na 88. předaukční výstavu umění!

3/6/2022

Zveme vás k návštěvě předaukční výstavy! Těšit se můžete na 173 děl renomovaných českých i zahraničních autorů. Přijďte potěšit zrak a zvážit investici do umění s dobře vyčíslitelným trhovým potenciálem. Poradíme vám, popovídáme si a zodpovíme všechny vaše dotazy. ✨ Těšíme se na vás!

88. AUKCE EXKLUZIVNÍHO VÝBĚRU VÝTVARNÉHO UMĚNÍ a MIMOŘÁDNÁ NABÍDKA SVĚTOVÉHO KINETISMU - 19/6/2022

Topičův salon, pražské sílo společnosti 1.ACB, na ulici Národní 9, Praha 1, pro vás je od 1. června až do dne samotné aukce otevřen každý den, včetně víkendů a svátků od 10:00 do 18:00 hodin. Aukce zde proběhne tradičně v neděli, dne 19. června 2022 v 13:30 hodin.

88. sálová aukce je sestavena ze dvou sekcí:

  1. Exkluzivní výběr výtvarného umění 20. století.
  2. Výběr světového umění, evropského op-artu a kinetismu.

První sekce 88. aukce představí práce klasiků české výtvarné tvorby 20. století. Těšit se můžete na dvě krásné studie velikána světové abstrakce Františka Kupky – vizuálně uhrančivý, reprodukovaný akvarel „Okolo bodu“ (1920-1925) ze sbírky Miry Jacob a dále kvaš z cyklu „Studie k cyklu Čtyři příběhy bílé a černé / Quatre histoires de blanc et noir“ z provenience Galerie Denise René Hans Mayer. Chybět nebude ani nadmíru reprezentativní dílo Josefa Šímy „Fúze světla (Fusion de lumiére)“ 1967, nebo výrazově tajuplné, sugestivní plátno bezesporu nejslavnější české malířky 20. století TOYEN s názvem „... a další lahev rumu! / Et une bouteille de rhum!“ (1959).

Zastoupeny jsou i krajinomalby Františka Kavána, Odřicha Blažíčka, Oldřicha Koníčka, Jaroslava Gruse, či práce umělců Skupiny 42Františka Hudečka „Noční chodec“ (1943), Bohumíra Matala „Město“ (1946), K. Součka a Fr. Grosse. 

Z generace mladších českých umělců vás čeká mimořádně raná práce Karla Malicha „Krajina“ (1960), dále několik pláten Jiřího Načeradského, chromové plastiky Huga Demartiniho, geometrie Stanislava Kolíbala, airbrush Zdeňka Prokopa „Pulsace“ (1977), velkoformátové plátno Zdeňka Berana „Torzo obrazu II (v oranžovém poli)“ (1999) a mnoho dalších. 

Druhá část (Výběr světového umění, evropského op-artu a kinetismu) zahrnuje 39 prestižních, sběratelsky cenných děl. Jedná se o práce, jak světových velikánů, představitelů klasického moderního umění Maurice de Vlamincka a jeho poválečné veristické plátno „Údolí Loiry (Krajina s domkem)“ (1922), nebo neoimpresionistická práce Alberta Gleizese  „Podvečer v Talmas u Amiensu (Campément de bohémiens)“ z roku 1902.

SVĚTOVÝ KINETISMUS & OP ART V 88. AUKCI

Zároveň a především je však tato aukce soustředěna na světovou uměleckou tvorbu druhé poloviny 20. století. Fokusem se zde stala geometrická abstrakce, kinetismus a op-art. 

Mimořádně působivými jsou v této aukci práce česko-amerického vědce a výtvarníka Franka Josepha Maliny, jehož díla se na aukcích téměř nevyskytují, jedná se o kinetické světelné objekty „Sink and source“ (1966) a „Electropainting“ (1955).

Těšit se můžete také na působivé práce z italské scény. Elektrický objekt „Electric grass“ (2008) jejímž autorem je zakladatele avantgardního uskupení Gruppo MID – Antonio Barrese. Samotným názvem skupiny MID, jsou podepsaná i další dva stroboskopické, světelně, kinetické objekty z konce 60. let – „Strobox“ (1968) a „Disco Generatore Stroboscopico“ (1967).

Dále se vám představí důvtipné dílo s názvem „Ekonomická dynamika“ (1984-1985) od Davida Borianiho, nekonečná propsat Paola Scirpy „Multiprostorová krychle č. 87“ (1987–2008), světelná „Tříbarevná struktura“ (1964) Giovanniho Anceschiho, „Optická instalace“ (1971) Emilia Cavalliniho – umělce a módního návrháře, s nímž se pojí svět silonek. Chybět nebudou ani opticko-kinetické práce Franca Costalongy, Toniho Costy a díla E. Chiggia, P. Scheggiho, S. Campesan, E. Landiho, A. Biasiho, G. Alvianiho, F. Angeliho a E. Agostiniho.

Za francouzské oblasti můžete očekávat elegantní, geometrickou abstrakci s názvem „Petit grumeau“ (1978) Geneviève Claisse, v myšlenkách Abstraction-Création, z provenience světoznámé galerie Dennise René v Paříži, dále krásnou práci již dříve nabízeného autora Joëla Steina „Triedre 16 elements“ (1964–2006), obdobně tak objekt belgického umělce Pola Buryho a jeho „76 boules dans un cube / 76 koulí v krychli“ (1997), nebo F. Morelleta. Zastoupeni jsou i umělci, původem z Latinské Ameriky nicméně tvořících rovněž ve Francii.
H. G. Rossi, Martha Boto, J. R. Soto, D. P. Flores. 

Představí se i pětidílná malba finského umělce Matti Kujasala z roku 1993, velkoformátové plátno nizozemského umělce Boba Bonise a dílo curyšského výtvarníka H. J. Glattfeldera „278 Striche II“ (1974) jehož práce jsou již tradiční součástí našich aukcí.

Instalaci jednotlivých děl si můžete prohlédnout i virtuálně on-line prostřednictvím 3D PROHLÍDKY.

Vybraná díla 88. sálové aukce vám také budeme představovat na našich sociálních sítích - instagram, facebook, pinterest, až do dne samotné aukce.

K sálové aukci společnost 1. Art Consulting tradičně připravuje tištěný katalog, který je zdarma k dostání na obou našich pobočkách v Praze i Brně, nebo je vám k dispozici on-line.

Přejeme vám krásnou prohlídku a těšíme s na vás 19. června 2022 ve 13:30 hodin v Topičově salonu, Národní 9, Praha 1, ať již osobně, telefonicky nebo prostřednictvím internetového portálu www.livebid.cz

Pro jakékoli dotazy nás neváhejte kontaktovat.

Přejeme vám krásné letní dny. 

1. ACB

Share: